Mer om opphavet

”The blues” er ikke bare et uttrykk som peker på musikk sjangerne, det er også et reelt uttrykk. I skriftlig form så har man flere eksempler på at uttrykket er brukt for å vise nedstemhet, depresjon og tristhet. Dikteren Washington Irwing bruke uttrykket i 1807 og mange av soldatene under borgerkrigen skrev om ”the blues” i sine brev hjem til familien. Uttrykket ble antagelig brukt også om musikk, men det var først i 1912 at det første kjente tilfellet dukket opp. Dette var Hart Wands Dallas Blues, den første rettighetsbelagte blueskomposisjonen.

De første komposisjonene

Musikkens opphav var de afrikanske slavesangene, ”call-and-response shouts” og senere harmonier og negro spirituals. De hentet også flere trekk fra ragtime og andre musikksjangre som utviklet seg samtidig.
Alle de forskjellige sjangrene lånte av hverandre, men samtidig behold de sine individuelle særpreg.
For blues var dette lange historier, blåtoner og improvisasjon.

Salgbar musikk

I 1920-årene så fattet plateselskaper interesse for det som ble kalt ”rasemusikk” og ”hillbillymusikk”. De skilte ikke mellom forskjellige stiler inne det som ble kalt ”rasemusikk” i begynnelsen. Noe som var positivt fordi det betydde at mange flere artister fikk muligheten til å nå et større publikum. I tillegg så utviklet blues seg i perioden, og man fikk Memphis blues, urban blue, country blues og mange varianter. Disse variantene gjorde at musikksjangeren nådde flere. Og mange flere fikk muligheten til å improvisere og dele sine fortellinger med publikum.

I takt med at tekstene ble mer kompliserte og man fikk flere forskjellige varianter, så ble også rytmen, gitarspillet og det rent musikalske mer komplisert og inkluderte flere harmonier.

Ferdige sanger uten improvisasjon

Ulempen med platekontrakter og lignende var selvsagt at man måtte lage sangene ferdig på forhånd. Det var ingen improvisasjon og musikken ville bli fremført på samme måten hver eneste gang den ble spilt.
Fordelen var pengene og at flere fikk muligheten til å høre blues.

Så man fant en gylden middelvei, men dette innebar at hvis man er på konsert så vil man sjelden få presentert den samme sangen som på cd.

Flere instrumenter

I takt med at sjangeren ble mer populær og utviklingen av de mange variantene, så ble det introdusert mange flere instrumenter. I Storband blues for eksempel så har man både messingblåsere og saxofon.
Mandolin, piano og andre instrumenter ble lagt til og ble raskt en viktig del av blues musikken.
Elektrisk gitar, elektrisk blues, utviklet seg som en egen under sjanger.