Påvirkningskraft

Musikk fungerer ikke i isolasjon, det vil alltid være flytende overganger. Så det kan være vanskelig å se hvem som kom først og hvem som har påvirket hvem.
Det som er helt sikkert er at blues er en av de opprinnelige musikk sjangrene som utviklet seg basert på slavenes sanger og tradisjoner.

Country blues

Det er helt klart ikke bare de fargede som har slitt i USA. Mange hvite slet også i motbakke, selv om de til en viss grad slapp rasismen som de fargede ble utsatt for. Men de hvite ble utsatt for en annen type rasisme i form av ”hillbilly” stempelet, den enfoldige og heller dumme bonden eller fattigmann.

I country blues fikk man blandet tonene og musikken til disse to marginaliserte gruppene, selv om gruppene sjelden møtte. Man fikk også bluegrass country og i mer moderne tid så ser man klart hvordan disse to genrene har påvirket hverandre gjensidig opp igjennom.

Jump blues

Jump blues var en videreutvikling av storbandblues hvor man bruker mer messingblåseinstrumenter. Dette skaper et mer jazzaktig tempo bilde og man får en helt annen vokal.
Denne stilen var svært viktig for utviklingen av en enda mer kjent musikk sjanger nemlig rock and roll. Det var ikke alle som var fornøyd med denne sjangerne og man fikk etter hvert rhythm and blues som var en mer nedtonet versjon.

Boogie-woogie

I 1930-1940 årene så kom Boogie-Woogie. Denne var en helt klar tilnærming til jazz, men ble ikke like populær. Den forsvant nesten like fort som den kom.

Mississippi blues, Chicago blues, Swamp blues, m.m.

Flere av blues variantene ble oppkalt etter byen eller området der de ble utviklet. Årsaken var det ikke var så enkelt for musikerne å flytte på seg. Man må huske på at mange av musikerne var fattige, selv om de trakk publikum. I tillegg så gjorde selve musikk formen det naturlig for musikere å være mye sammen. Improvisasjon blir best hvis man har noe felles og fant gode måter å utfordre hverandre på.

Bare en liten smakebit

De nevnte variantene er bare en liten smakebit på de mange spennende variantene av blues som finnes. Mange av dem er også aktive den dag i dag, men man har gjerne en artist som kan produsere litt av hvert innenfor genren. Tross alt er allsidighet noe av det viktigste innenfor blues.